2008. augusztus 9., szombat

Hegyaljai sertésmáj (előétel)



Még a Rákóczi várban voltam idegenvezető, amikor egy kolléganőm olyan finomat hozott be ebédre, hogy a fülem kettéállt. lehet, hogy közrejátszott a rajongásomban az is, hogy Soma Fiacskám a hasamban volt, és akkoriban odavoltam a májért. Csirke, sertés, pulyka, mindegy volt. De az Évié volt a legfinomabb. Évi sváb asszonyka, Hercegkútról (Trautzendorf), Sárospataktól pár kilométerre. Ott azán mindenki szőlészkedik, borászkodik, és sváb nemzeti ételnek számít a "tunki", ami sertésmáj, rengeteg hagymán megpirítva, kb.ugyanannyi hagymakarika kell hozzá, mint máj, amit egész vékony kis csíkokra vágunk.Eredetileg liszttel sűrítik a szaftját, szerintem ez fölösleges...,

A dinsztelődő hagymához apró kockára vágunk paprikát is, ez nálam most két paprika volt, egy kiló májhoz. paradicsomlét is pkapott a nyaka közé, se nem sokat, csak egy másfél dl.-t.

Rászórtam a friss, zöld majoránnát(durvára vágva) egy kis csokorral, amit a citromfű és útilapu-dzsumbuj közül kellett kiszabadítani:)

Eztán jött rá a csíkokra vágott sertésmájacska. Nem kell sokáig "resztelni", elég addig, amíg egy darabot megvágunk, és már nem véres a belseje... Tettem hozzá egy pár szem szőlőt, ami még nem volt teljesen érett, és egy kis kupica aszúbort.

Se borsot, se paprikát nem használtam, általában ha zöld fűszereket használok, ezeket kihagyom, mert szerintem ellentmondanak egymásnak.. (nem is szeretem a porpaprikát igazán, inkább a friss chilit,a csípősség miatt. Szín miatt nem paprikázok agyon mindent.. Miért kell mindennek pirosnak lennie?:-)

Rottyant egyet a kis kupica aszúvalés a pár szem kettévágott szőlővel, ezután sóztam, kistányérra tettem, pár levélke kakukkfűvel egyetemben.. Mi pirított rozskenyérrel, a fiúk meg pár szem chips-szel (!) ették, előétel gyanánt...

2 megjegyzés:

Malvina írta...

Atyaég! Ha ez az elő, akkor mi lehet a fő, meg az utó? Viszont csodásan néz ki, a fejemet tenném rá, hogy finom is. Olyan finoman jól néz ki. :))

Malvina írta...

Jelentem, hegyaljai sertésmáj mérgezésünk van! Mikor jön valami újabb?